Biztonsági adatlap GYIK

Mi az a biztonsági adatlap?

A biztonsági adatlapnak, vagy az angol rövidítésén SDS-nek széles körű tájékoztatást kell nyújtania a foglalkozásszerű vagy ipari környezetben felhasznált anyagokról vagy keverékekről. A környezet és az egészség tekintetében fennálló veszélyekkel, valamint a biztonsági óvintézkedésekkel kapcsolatos információk forrásának tekintendő. Az Európai Közösségben a biztonsági adatlap formátumát és tartalmát a REACH-rendelet II. melléklete határozza meg.  A biztonsági adatlapot azon tagállam hivatalos nyelvén kell biztosítani, amelyben az anyag vagy a keverék forgalomba kerül. Magyarországon tehát magyarul.

Mikor kell kérés nélkül átadni a biztonsági adatlapot a kereskedelmi partnernek?

Egy termék mellé járó biztonsági adatlapot akkor kell kérés nélkül is biztosítani a partnernek, ha az a termék veszélyes. A termék veszélyességéről elsősorban a termék címkéje ad tájékoztatást. Továbbá az SDS átadásával kapcsolatos kötelezettség azon anyagokra is vonatkozik, amelyek a REACH XIII. mellékletében meghatározott kritériumokkal összhangban perzisztens, bioakkumulatív és mérgező (PBT) vagy nagyon perzisztens és nagyon bioakkumulatív (vPvB) anyag. Vagy azon anyagokra, amelyek az ECHA weboldalán közzétett, ún. különös aggodalomra okot adó anyagok engedélyezésének jelöltlistája felkerültek.

Mikor és hogyan kell a biztonsági adatlapot átadni a partnernek?

A biztonsági adatlapot díjmentesen kell átadni, legkésőbb abban az időpontban, amikor az anyagot vagy keveréket először szállítják. Papíron vagy elektronikus formában is átadható. A szállító köteles a biztonsági adatlapot minden esetben ténylegesen átadni az átvevő számára. Ez azt jelenti, hogy pl. az interneten történő közzététel nem elegendő.

Honnan tudom egyértelműen, hogy melyik termék minősül veszélyesnek és melyik nem?

Egy termék akkor veszélyes, ha a gyártó a jogszabályok alapján, az osztályzás elvégzés után annak minősíti. Tehát rendelkezik veszélyességi osztállyal. Az, hogy milyen veszélyességi osztállyal rendelkezik egy termék arról a gyártó a címkén és az adatlapon nyilatkozik. A címkén az osztályzáshoz tartozó piktogramok és/vagy figyelmeztető mondatok (H vagy R) feltüntetésével jelzik. Az adatlapon pedig fix helye (2-es szakasz) van a veszély azonosítására.
A gyakorlatban ezt az alábbi képen lehet megítélni: Megtekinti a címkét vagy adatlap 2-es pontját, ha itt
1. van piktogram,
2. van piktorgram és H mondat,
3. van H mondat (piktrogram nélkül is)
akkor a termék veszélyes.

A termék rendelkezik  műszaki adatlappal. Melyik terméknek szükséges műszaki adatlap? Annak magyar nyelvűnek kell lennie vagy elegendő az eredeti?

műszaki adatlap  (technical data sheet-tds) nem összekeverendő a biztonsági adatlappal (safety data sheet -sds). Ha a gyártó biztosít műszaki adatlapot a termékhez, akkor az illik továbbítani, annak, ami felhasználja a terméket, pláne, ha professzionális felhasználásról van szó. Bizonyos terméktípusokra szokott a gyártó biztosítani tds-t, pl. ipari ragasztók, tömítők, építőiparban használatos termékek, és termékfüggő az ebben szereplő adatok milyensége.

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary