Lakossági, professzionális vagy ipari a termékem? És miért számít ez?

A Poison Center Notification, vagy PCN bejelentés tárgyát képező vegyi termék helyes felhasználási típusának az azonosítása azért fontos, mert ez határozza meg az információszolgáltatási követelményeket és a megfelelési határidőt, ameddig a kötelezettségeknek eleget kell tenni.

A felhasználási típusok

A CLP rendelet VIII. melléklete A. részének 2.4. szakasza három felhasználási típust határoz meg:

  • Fogyasztói vagy lakossági felhasználásra szánt vegyi termékek: lakossági fogyasztók általi felhasználásra szánt keverék (pl. kézműves és hobbifestékek);
  • Foglalkozásszerű vagy professzionális felhasználásra szánt vegyi termékek: a foglalkozásszerű felhasználók általi, de nem ipari létesítményben történő felhasználásra szánt keverék (pl. dekorfestékek);
  • Ipari felhasználásra szánt vegyi termékek: kizárólag ipari létesítményekben történő felhasználásra szánt keverék (pl. gépjárműipari bevonatok).

Fontos, hogy ha egy ipari környezetben való felhasználásra készített keveréket („eredeti keverék”) a későbbiekben valamely továbbfelhasználó egy foglalkozásszerű vagy fogyasztói felhasználásra szánt vegyi termékbe („végső keverék”) is beépít, akkor úgy kell tekinteni, hogy az eredeti keverék foglalkozásszerű és fogyasztói végfelhasználásra is szolgál, eleget kell tenni a megfelelő tájékoztatási követelményeknek, és be kell tartani a megfelelési határidőt.

Mi a bejelentési határidő?

A információk benyújtásának megfelelési határidői fokozatosan lesznek alkalmazandók, a keverék felhasználási típusának – azaz a fogyasztói, foglalkozásszerű és ipari felhasználásnak – megfelelően. A nemzeti jogszabály alapján még nem bejelentett keverékeket forgalomba hozó importőröknek és továbbfelhasználóknak a következő időpontoktól kezdődően kell megfelelniük a rendelet VIII. mellékletének:


• Fogyasztói felhasználásra szánt keverékek és foglalkozásszerű felhasználásra szánt keverékek: 2021. január 1-jétől.
• Ipari felhasználásra szánt keverékek: 2024. január 1-jétől.


Amennyiben egy keverék több felhasználási típussal rendelkezik, a megfelelő korábbi megfelelési határidőt kell figyelembe venni, és az ahhoz kapcsolódó követelményeknek kell eleget tenni. Például egy, az egészségre gyakorolt hatások alapján veszélyesként osztályozott ragasztó esetében, amelyet foglalkozásszerű és ipari felhasználás céljából egyaránt forgalomba hoznak, a korábbi, 2021. január 1-jei dátumot kell betartani.


Fontos tudni, hogy 2025. január 1-jéig a VIII. melléklet harmonizált követelményeinek megfelelő bejelentést kell benyújtani minden forgalomba hozott keverékre, a meglévő és az új keverékekre egyaránt.
Ezen időpontok előtt a keverékekre továbbra is a meglévő nemzeti követelmények vonatkoznak.

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary