Mikor kell az OSZIR bejelentés?

Veszélyes anyagok és keverékek

A veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól szóló 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet 3. §-a szerint a veszélyes keverék vagy anyagok bejelentést elektronikus úton, az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer által biztosított módon, legismertebb nevén az OSZIR-on kell megküldeni az egészségügyi államigazgatási szerv (Emberi Erőforrások Minisztériuma, EMMI) felé.

A kémiai biztonságról szóló 2000.évi XXV. törvény 31/A §. és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat egyes közigazgatási eljárásaiért és igazgatási jellegű szolgáltatásaiért fizetendő díjakról szóló 1/2009. (I.30.) EüM rendelet 2.§ (1) pontja alapján a veszélyes keverék/anyag bejelentése díjköteles.

Mennyi a díj?

9200 Ft/anyag vagy keverék

A díjat az eljárást kezdeményező fél a bejelentés megtételekor köteles az Emberi Erőforrások Minisztériumának számlájára átutalással, készpénz átutalási megbízással vagy belföldi postautalványon befizetni.

Az EMMI bankszámlaszáma: 10032000-01425190-00000000

Honnan tudom, hogy veszélyes a termékem?

A termék biztonsági adatlapjának 2. 1 alszakaszában fel van tüntetve legalább egy az itt található CLP veszélyességi osztályokból.

Mikor kell bejelenteni a veszélyes anyagot?

Akkor kell bejelenteni a veszélyes anyagot, ha az EMMI  veszélyes anyag magyarországi jegyzékében még nem szerepel. Ezt a listát a hivatal sajnos nem frissítette 2016 óta, de a jegyzék az OSZIR-ban is megtalálható. Útvonala:

www.antsz.hu bejelentkezés után–> Külső elérhetőségek–>Kémiai biztonsági szakrendszer–>Kémiai biztonsági szakrendszer megniytása–>Nyilvántartás–>Nyilvántartott vegyi anyagok–> CAS szám keresőbe a keresett anyagét beírni–>OKBI azonostító: +

Mikor kell bejelenteni a veszélyes keveréket?

Akkor kell bejelenteni a veszélyes keveréket, ha az EMMI  veszélyes keverék terméknyilvántartásában még nem szerepel.
Ez a terméknyilvántartás nem nyilvános, így minden cég maga dönt a bejelentés kapcsán. Az alábbi diagram segíthet a döntésben:

 


oszir bejelentés folyamatábrája

Bejelentésköteles a terméke, de a bejelentéssel már nem szeretne bajlódni? Rábízná másra az OSZIR ügyintézést?

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary