Veszélyes anyaggal és keverékkel végzett tevékenység bejelentése és annak módosítása

A kémiai biztonsági törvény 29. § szerint a veszélyes anyagokkal, illetőleg a veszélyes keverékekkel végzett foglalkozásszerű tevékenység folytatni kívánó természetes vagy jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet a tevékenység tényét, annak  megkezdésével egyidejűleg köteles bejelenteni a területileg illetékes Népegészségügyi Osztálya számára. Továbbá, ha a bejelentést meg kell ismételni a bejelentő, illetőleg a bejelentett tevékenység azonosításához szükséges bármely adat megváltozása esetén. De mit jelent ez gyakorlatban?

A fent említett törvény és végrehajtási rendelete szerint (44/2000 Eüm SzCsM rendelet) ezt a tevékenység bejelentés az OSZIR rendszeren keresztül kell megtenni a következő adatok megadásával és az igazgatási szolgáltatási díj megfizetésével.

Tevékenység bejelentés OSZIR-on keresztül bejelentendő adattartalma:

1. Tevékenységet végző (cég), neve, székhelye, telephely címe, megye, telefon, fax, e-mail

A tevékenység telephelyen belüli pontos helyszíne(i), felelős személy neve, elérhetőség címe, telefon, fax, e-mail

2. A veszélyes anyaggal/veszélyes keverékkel végzett tevékenység megnevezése az alábbiak közül:

Előállítás, Gyártás, Feldolgozás, Csomagolás, Címkézés, Osztályozás, Tárolás, Anyagmozgatás, Forgalomba hozatal (forgalmazás), Felhasználás, Elemzéssel, ellenőrzéssel kapcsolatos vizsgálat, Kutatásfejlesztés, Egyéb, A tevékenység TEÁOR kódja(i),

3. Veszélyes anyag(ok), veszélyes keverék(ek), melyekkel a tevékenység folyik

Ha tehát az első két pontban leírt adatok kapcsán történik bármilyen változás, akkor a bejelentést meg kell ismételnünk, egy kivétellel. Ha cégünk székhelye változik, akkor az OSZIR rendszer automatikusan átvált az új címre egy idő után.

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary