Poison Center Notification? Kinek kell? Miért és mikor?

Az uniós piacon nagy számú vegyi terméket (pl. mosó- és tisztítószerek, festékek, ragasztók) hoznak forgalomba, amelyeket a lakosság használ a mindennapi életben, valamint szakemberek is használnak munkakörnyezetükben. Ezek a termékek a használati utasítás betartása esetén általában biztonságosnak minősülnek. Mindazonáltal előfordulhat a vegyi anyagoknak való nem szándékos kitettség, például a nem megfelelő felhasználás vagy balesetek miatt. Ilyen esetben rendkívül fontos az orvosi személyzet és a vészhelyzetre reagáló személyek számára, hogy azonnal hozzáférjenek a vegyi termékekre vonatkozó releváns információkhoz. Ezt a feladatot hivatott ellátni egy új EU-s szinten harmonizált formában az új, Poison Center Notification, avagy PCN bejelentés.

Kinek kell bejelentést tennie és miért?

A CLP-rendelet VIII. melléklete alapján azoknak az importőröknek (vagyis EU-n kívülről behozó ipari képviselőknek) és a továbbfelhasználóknak (vagyis az EU területén működő termék készítőnek, bérgyártónak, újratöltőnek, újracsomagolónak, árucikkbe építőnek), akik egészségügy és/vagy fizikai veszélyes vegyi terméket hoznak forgalomba az Európai Unió piacán, meghatározott információkat (PCN format) kell szolgáltatniuk a kijelölt szervek számára, az összes olyan tagállamba, ahol a termék majd forgalmazásra kerül. A bejelentésekben szereplő információt a toxikológiai központok fogják felhasználni az egészséget érintő vészhelyzetre való reagálás céljából, ha olyan incidens következik be, amelyben ezek a keverékek érintettek.

Mikortól kell a bejelentést megtenni?

2025. január 1-ig az összes fizikai és/vagy egészségügyi veszélyes vegyi terméket be kell jelenteni az új, Poison Center Notification rendszer szerint a harmonizált adatokkal és formában. Amennyiben már egy tagállamban be van jelentve a termék, mint például Magyarországon a OSZIR/KBIR rendszerbe, és a termék változatlan az összetételében, veszélyében, és a nevében, akkor 2025-ig kell a terméket átjelenti az új rendszerbe. Amennyiben új termék kerül az EU-s piacra, vagy a már bejelentetett termék változott úgy két határidő mérvadó:

  • 2021. január 1. től lép életbe a kötelezettség a lakossági és professzionális felhasználású fizikai és/vagy egészségügyi veszélyes vegyi termék esetén
  • 2024. január 1-től lép életben a kötelezettség az ipari létesítményekben felhasznált fizikai és/vagy egészségügyi veszélyes vegyi termék esetén

Lakossági, professzionális vagy ipari a termékem? És miért számít ez?

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary