VOC tartalmú termékek forgalmazása

Magyarországon csak olyan festékek, lakkok és járművek javító fényezésére szolgáló termékek hozható forgalomba, melyeknek a szerves oldószer (angolul: Volatile Organic Compound – VOC) tartalma  nem éri el a 25/2006. (II. 3.) Korm. rendelet (R.) 2. mellékletében szereplő felső VOC határértékeket. Továbbá az a kötelezett, aki egy naptári évre vetítve összesen 100 kg VOC mennyiséget hoz be az országba tevékenysége során nyilvántartásba vételi, és  adatszolgáltatási kötelezettsége van a Budapest Főváros Kormányhivatala felé.

Kik a kötelezettek?

Az R. szerint az a kötelezett, aki az illékony szerves vegyületet tartalmazó festék, illetve lakk gyártója, behozatal, illetve import esetében az első belföldi forgalomba hozója, illetve annak első vevője, amennyiben – a 4. § (5) bekezdésének kivételével – a rendelet előírásainak meg nem felelő festékeket tovább forgalmaz.

Mikor lép életbe a kötelezettség?

Amikor a cég össztermékének össz VOC tartalma eléri a 100 kg-ot az adott naptári évre. Ezt vezetni kell a kötelezettnek külön a forgalmazás függvényében. Tervezni is lehet az éves VOC tartalommal, ehhez be kell előre kérni a gyártótól a forgalmazni kívánt termékek minőségi tanúsítványait, vagy technikai adatlapjait, vagy biztonsági adatlapjait, amely tartalmazza a termékek VOC tartalmait.

Nyilvántartásba vétel, hogyan?

Csak akkor kell ha elérjük a 100 kg/éves VOC mennyiséget. A nyilvántartásba vételnek vagy egy díjja és egy kötelező kitöltendő bejelentő lapja. Fontos az bejelentő lapra a cég üzletét kell megadni, ha forgalmazó minőségben vagyunk, telephely csak a gyártókra vonatkozik, a gyártás telephelye értendő ezalatt. A szaképesítéssel rendelkező személy esetén pedig olyat adjunk meg, akinek szakképesítésnél következik, hogy képes felmérni és értelmezni a termékek VOC tartalmát, az adatokat gyűjteni és összeadni. Postai úton (Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH), 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39) vagy ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a kérelmet.  Kérelem mellé csatolni kell a díj megfizetéséről szóló igazolást és, amennyiben nem szerepel a bejelentő a jó adózók listáján, akkor egy együttes adóigazolást is.

Változás bejelentést kell tenni, ha cégnek új üzlete lesz, megváltozik a székhely, az adószám, a cégjegyzékszám, a szakképesítéssel rendelkező személy.

Adatszolgáltatási kötelezettség, hogyan?

A hatóság által készített adatszolgáltató adatlapot kitöltve, email-ben (keo@bfkh.gov.hu) kell elküldeni január 31-ig, az előző évre vonatkozóan.

A hatóság

Az illetékes hatóság oldala, ahol a nyilvántartásba vételi, adatszolgáltatási kötelezettség adatlapjai letölthetőek itt érhető el.

 

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary