CLP szerinti címkézés

Legyünk akár magyaroszági gyártók, importőrök, továbbfelhasználók, magyarországi első forgalmazók a helyes címkézés alól nem mentesülünk. A CLP szerint veszélyesnek osztályozott és forgalomba hozott anyagot és keveréket a CLP kritériuma szerint kell címkéznünk. De milyen legyen a címke és mi legyen rajta pontosan?

1. Milyen legyen a címke?

Elsősorban magyar. Ha a termék Magyaroszágon kerül forgalomban, akkor a magyarul kell megfogalmazni a címkét. A címkeelemeket jól láthatóan és letörölhetetlenül kell a címkén megjeleníteni. A címkét szilárdan kell rögzíteni a csomagoláson és vízszintesen olvashatónak kell lennie. A címke színének olyannak kell lenni, hogy a veszélyt jelző piktogram jól kitűnjön.

2. Mekkora legyen a címke?

A címke és az egyes piktogramok méretei a következők :

 • Legfeljebb 3 liter kiszerelés esetén: Ha lehet, a címkeméret legalább 52 mm × 74 mm, a piktogram pedig nem lehet kisebb, mint 10 mm × 10 mm, de ha lehet, legalább 16 mm × 16 mm.
 • 3 liternél nagyobb, de legfeljebb 50 liter kiszerelés esetén: Címkeméret legalább 74 mm × 105 mm, a piktogram pedig legalább 23 mm × 23 mm.
 • 50 liternél nagyobb, de legfeljebb 500 liter kiszerelés esetén: Címkeméret legalább 105 mm × 148 mm,   a piktogram pedig legalább 32 mm × 32 mm.
 • 500 liternél nagyobb kiszerelés esetén: Címkeméret legalább 148 mm × 210 mm, a piktogram pedig legalább 46 mm × 46 mm.

3. Mi legyen a címkén? Vagyis melyek a kötelező címkeelemek?

A CLP rendelet szerinti címkén az alábbi címkeelemeket kell feltüntetni:

 1. szállító(k) neve, címe és telefonszáma,
 2. lakosságnak szánt, csomagban lévő anyag vagy keverék névleges mennyisége,
 3. a CLP 18. cikkben meghatározott termékazonosítók
 4. veszélyt jelző piktogramo(k),
 5. figyelmeztetés(ek),
 6. figyelmeztető (H) mondato(k),
 7. óvintézkedésre vonatkozó (P) mondato(k),
 8. kiegészítő információs mező – szükség esetén

De elmélet helyett nézzünk meg egy példát:

Ha van egy Teszt Kft. (1000-Budapest, Teszt utca 1. Telefonszáma: 06 1 111 1111) cégünk, ami tevékenysége során egy EU-s országból hoz be Magyarországra egy CLP szerint veszélyesként osztályozott “Limescale Cleaner 2015” nevű vízkőoldót, akkor a cimkeelemek a CLP szerint a következő képpen nézhetnek ki:

CLP címketerv

Mentességet akkor élvezünk a fenti kritériumok alól, ha termék űrtartalma nem haladja meg a 125 ml-t. Mik ezek a mentességek pontosan? Katt ide!

1 Comment

 1. Pingback: Mentességek a CLP címke eseténBTA Doktor | BTA Doktor

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary