Új méregközponti bejelentés 2020-tól

Egy új méregközponti bejelentés lép életbe az EU-ban 2020. január 1-étől az egészségre gyakorolt vagy fizikai hatásai alapján veszélyesként osztályozott keverékek esetében. Ez a bejelentés megléte lesz a termék piacon maradásának feltétele.

Mi írja elő ezt az új bejelentést?
A CLP rendelt 45. cikke és az (EU) 2017/542 rendelettel elfogadott, új, VIII. melléklete értelmében az egészségre gyakorolt vagy fizikai hatásai alapján veszélyesként osztályozott keveréket forgalomba hozó importőröknek és továbbfelhasználóknak meghatározott információkat kell benyújtaniuk azon tagállamok kijelölt nemzeti szerveihez (felételezhetően ez Magyarországon a Nemzeti Népegészségügyi Központ lesz), mely tagállamokban a keveréket forgalomba kívánják hozni. Az új követelményeknek megfelelő információk benyújtása a méregközpontokhoz elektronikus úton, egységes formátumban történik. A kötelezettség hatályba lépésének időpontja a keverék végfelhasználásától függően, fokozatos rendszerben kerülnek bevezetésre:

– 2020. január 1-étől a lakossági felhasználásra készült keverékek esetén;
– 2021. január 1-étől a foglalkozásszerű felhasználásra készült keverékek esetén;
– 2024. január 1-étől pedig az ipari felhasználásra készült keverékek esetén.

Milyen adatokat kell benyújtani?
Fontos tudni, hogy benyújtandó, EU-s szinten harmonizált adattartalom keretében olyan adatokat is meg kell adni majd, ami a termék know-how-ját érintik. Kötelezően benyújtandó adat például a termék összes komponensének megadása (nem veszélyes is!) 0,1-20%-os koncentrációtartomány értékkel, attól függően, hogy milyen akut mérgezési veszélyt hordoz az adott komponens.
A harmonizált méregközponti bejelentés új információk benyújtására is kötelez. Szükség van a keverék teljes kémiai összetételén túl, annak toxikológiai adatainak is az ismertetésére. Előírja a jogszabály a termék rendeltetésszerű felhasználás szerinti besorolásnak elvégzését az Uniós termékbesorolási rendszerbe (EuPCS, https://poisoncentres.echa.europa.eu/hu/eu-product-categorisation-system), valamint új bejelentési elemként jelenik meg az egyedi formulaazonosító (UFI).

Az UFI egy egyedi kód, amelynek a bejelentésben, illetve a termék címkéjén is szerepelnie kell. Célja, hogy egyértelmű kapcsolatot teremtsen a forgalomba hozott termék és a toxikológiai központoknak benyújtott, adott keverékre vonatkozó információk között annak érdekében, hogy a termék kémiai összetételét egy esetleges mérgezési esetnél pontosan és gyorsan meg lehessen határozni.

Az UFI létrehozására kifejlesztett, ún. UFI-generátor és a felhasználói útmutató már most is elérhető az alábbi honlapon.

Mi van akkor, ha már van bejelentése a terméknek az adott tagállamban?
Abban az esetben, ha az adott terméket már korábban bejelentették és forgalomba hozták az adott tagállamban, akkor az érdekelt fél élhet az átmeneti időszakkal, amely szerint a bejelentések 2025. január 1-jéig, illetve mindaddig érvényesek maradnak, amíg nem áll be változás a termék valamely tulajdonságában a VIII. melléklet B. részében szereplő információk tekintetében (pl. összetételében, toxikológiai tulajdonságaiban vagy termékazonosítóiban). Az átmeneti időszak lejárta után akkor is be kell nyújtani az új formátumban a bejelentést, ha a termékben nem állt elő semmilyen változás.
Az átmeneti időszak végére, vagyis 2025. január 1-jéig fel kell tüntetni az UFI kódot a már forgalomba hozott termék címkéjén.
Az összes Önöktől vásárolt termékem naprakészen be vannak jelentve Magyarországon, így elviekben élhetek az átmeneti időszak kedvezményével egészen addig, amíg a termék összetételében semmilyen változás nem történik.

Hogyan és mikor kell bejelenteni?
A harmonizált információk összeállítása és benyújtása három féle módon lehetséges: a bejelentési portálon (online), a IUCLID legfrissebb verziójának segítségével (offline), illetve a cég saját informatikai rendszerébe integrálva. A dosszié elkészülése után a bejelentés megtehető az online felületen, vagy saját informatikai rendszer kifejlesztése esetén rendszerek közötti integráció (S2S) segítségével az ECHA portálon keresztül.
Az új, egységes formátumban történő bejelentést a magyar hatóság 2020. január 1-től fogadja, azonban 2019 áprilisától a portálon már megtehetik a bejelentést azon érdekeltek, akik olyan tagállamban kívánják terméküket forgalmazni, amely már fogadja a melléklet szerinti bejelentéseket.

Forrás: https://www.antsz.hu/legfrisebb_hirek/meregkozponti-bejelentes.html

Leave Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

EnglishHungary